Grön trädpyton

Utseende & beteende 
 
Morelia viridis finns i en mängd olika lokaliteter och dom vanligaste beskrivs här ovan. Lokaliteterna skiljer från varandra färgmässigt och i vissa fall storleksmässigt men medellängden ligger mellan 120-180 cm. Hanar blir mindre än honor. Vad som är den korrekta vikten för en fullvuxen trädpyton är omtalat. Man ser många överviktiga individer i fångenskap. Detta gäller särskilt honor som ska producera så mycket ägg som möjligt.
 
Terrarie
 
Ungdjur hålls med fördel i mindre terrarium eller plastboxar där klimatet är lättare att reglera. När ormen blir vuxen så krävs ett lite större terrarium. Ett vanligt misstag är att man tror att de ska ha höga terrarium, eftersom de är trädlevande. Detta är ett misstag eftersom ormen söker sig så högt upp som möjligt och mycket sällan tar sig ner på marken, de rör sig även horisontellt, inte upp och ner för grenarna, därför är det bättre med ett långt terrarium där ormen ges optimala möjligheter att reglera kroppstemperaturen. Det är alltså viktigt att ha en värmegradient i terrariet, en sval ände och en varm ände av terrariet. En bra tumregel är att de ska kunna nå botten från den högsta punkten i terrariet utan problem. Ett 100*60*60 eller 120*60*60 terrarium är bra mått för en fullvuxen grön trädpyton hona. Ett 70*60*60 passar bra till fullvuxna hanar och medelstora honor upp till 125cm. De ska innehålla horisontala grenar som ger ormen både klättermöjligheter och möjlighet att rulla ihop sig på och ligga still, något som den tillbringar det mesta av dagen med.
 
Grund temperaturen bör vara 28 grader och en svalare plats ska finnas tillgänglig. En solplats med en temperatur på 30-32 grader ska också erbjudas. På natten kan temperaturen sänkas till runt 24 grader. En ljusfri solplats kan även erbjudas under natten. Den mest rekommenderade och bästa värmekällan åt trädpytons är värmepanel som avger en mild och behaglig värme. Dessa paneler monteras fast i taket och djuren kan inte bränna sig på dem då de inte blir tillräckligt varma för det. Panelerna har lång livslängd och ska alltid styras av en dimmande eller pulserande termostat.
 
 
Luftfuktigheten bör ligga mellan 50-70%. Man kan höja till 70-100% när ormen ska ömsa. En dusch varje eller varannan dag är en bra metod för att dessa djur ska få i sig bra med vätska. Mina djur tycker om att dricka vatten från rutorna och växter när jag sprayat vatten på kvällen så att spraya vatten på kvällen är bra då det är då dem är aktiva.
 
 
Bottensubstratet är inte speciellt viktigt för ormen eftersom den tillbringar det mesta av sin tid bland grenarna, tidningspapper är pupulärt av hygieniska skäl, detta ser dock väldigt tråkigt och onaturligt ut. Att använda torv, bark eller mossa och andra naturtrogna material får det att se mer naturtroget ut och därmed får du njuta av ditt djur i sitt rätta element.
 
 
Dessa ormar ska alltid hållas en och en i terrariet förutom vid parning enligt uppfödare världen över. Dem lever ensamma i naturen så vi låter även dem göra det i fångenskap.
 
Föda
 

Ormens diet i det vilda består till största del av små däggdjur, till exempel gnagare och små fåglar. När den jagar, ligger den stilla och väntar på att något djur ska komma i närheten. Då håller den fast i en gren med svansen och kastar ut kroppen i en s-formad position och fångar bytet i munnen. Den drar sedan in kroppen och slingrar den runt bytet och kväver det. Dom kan även locka till sig lämpliga bytesdjur genom att den leker med sin svartfärgade svansspets, som då kan likna en mask eller larv.

I fångenskap kan man ge dem möss. Då ska ungarna ha ett litet byte var femte till sjunde dag, äldre ungar och yngre vuxna kan få en mellanstor mus var sjunde till tionde dag och de vuxna kan få en stor mus var tionde till fjortonde dag. Man måste vara mycket noga med att inte övermata dessa ormar, eftersom de lätt blir överviktiga och det skulle vara förödande för dessa smala och smidiga ormar.

Deras matsmältning är långsam och ungar ska bajsa efter varje matning. Vuxna djur kan mat mata ett par gånger innan man väntar på avföring. Detta är individuellt och det bästa är att du lär dig hur just din orm sköter sina behov.

 


 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0